Sedan 2015 pågår en satsning på förlossningsvård och kvinnors hälsa. Inom ramen för satsningen har regeringen ingått flera överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) genom vilka regeringen fördelat stimulansmedel till regionerna. Satsningen innefattar även lagändringar och uppdrag till myndigheter.

Vi har tidigare haft i uppdrag att följa upp satsningen i två omgångar: ett uppdrag som täckte åren 2015–2019 och ett uppdrag som täckte åren 2015–2022. Vi följer nu upp satsningen åren 2023–2025.

I den här delrapporten presenterar vi en kartläggning över flickors och kvinnors hälsoläge i Sverige. Vi har antagit ett bredare perspektiv än reproduktiv hälsa, graviditet och förlossning, som ofta är de områden som betonas när det gäller kvinnors hälsa och som hittills haft störst fokus i regeringens satsning.

Vi har kartlagt:

  • vilka hälsotillstånd som medför störst sjukdomsbörda för flickor och kvinnor
  • hur stor sjukdomsbörda som orsakas av hälsotillstånd som enbart drabbar flickor och kvinnor
  • hur sjukdomsbördan för flickor och kvinnor skiljer sig från den för pojkar och män.

Våra fyra huvudsakliga slutsatser:

  • Cancer och hjärt-kärlsjukdomar bidrar mest till kvinnors sjukdomsbörda.
  • Psykiatriska tillstånd och smärttillstånd påverkar kvinnors hälsa i alla åldersgrupper, och är därigenom en genomgående utmaning.
  • Kvinnospecifika tillstånd utgör en mindre andel av den totala sjukdomsbördan, men kan ha bredare påverkan på kvinnors hälsa över tid.
  • Funktionsförlust bidrar mer till sjukdomsbördan för kvinnor än män, vilket särskilt hör samman med kvinnors större sjukdomsbörda inom psykiatriska tillstånd, neurologiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen. Kvinnor har även en avsevärt högre sjukfrånvaro än män.

Läs mer i nyheten från den 28 maj 2025.

Läs mer om vår slutrapport som publiceras i maj 2026.

Läs alla våra rapporter på området kvinnors hälsa.

Läs

publikationen

Publicerad: 28 maj 2025